Какви са алтернативите за доставка на газ - коментар на енергийни експерти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Можем да сме спокойни дотолкова доколкото имаме пътища да си доставим алтернативен газ и няма заплаха от спиране на газа за индустрията, коментира Констанца Рангелова - енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Денят започва".
"Има голяма опасност на европейско ниво. Това което се случи вчера при обявяването на спирането на газа към България и към Полша, това е предупреждение от Русия, това е символичен жест, повече от икономически, в който Русия се опитва да разклати Европа и предупреждава други страни, които имат по-голяма консумация като Италия и Германия, от тази гледна точка има защо да се притесняваме", каза още Констанца Рангелова.

"Газпром се прояви като ненадежден доставчик на важна суровина и ние трябва да се готвиме за действия при допускането, че няма да имаме доставки на природен газ за зимата. Лятото ще се оправим, и това говорят политиците, но трябва да се готвиме за зимата. За зимата бих се притиснил", коментира Антон Иванов от Български енергиен и минен форум.

"Работата при извънредни обстоятелства изисква ние да намерим замяна на природен газ за наши консуматори и това е съществена разлика и очаквам този разговор да започне да се води и тогава ще бъда спокоен, че ние можем да посрещнем зимата", допълни Антон Иванов.
                                                                                                        
"На европейско ниво пълно заместване на руския газ с алтернативи не е възможно, има пречки откъм капацитета за внасяне на втечнен газ. Капацитетът, който може да се максимизира и да се използва допълнително в Испания, не може да се прекара по тръби към Франция и Германия. ЕС е в тежка позиция"
, обясни още Рангелова.

 

Вижте разговора във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад