Жечо Станков, ГЕРБ: Благодарение на инфраструктурата, изградена от “Борисов 2” и “Борисов 3”, можем да се откажем от всеки доставчик на газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние сме осигурили техническата инфраструктура да се внася и изнася газ. По наше време сме закупували втечнен газ от терминалите в Ревитуса. Важното е, че управляващите са знаели за тази възможност за алтернативен внос на газ още преди два месеца - в началото на войната, и месец и половина след като се каза, че ще се плаща в рубли, но не са предприели никакви действия, за да внесат газ - да си направят тръжна процедура и купят газ от САЩ, Египет, Катар. Това в каза “Денят започва” депутатът от ПГ на ГЕРБ Жечо Станков - член на Комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

Според него с това бездействие управляващите ни поставят “на колене”, защото доставчиците на газ ще се възползват от безизходното положение на България и ще продават на по-високи цени.

“Всеки бяга от темата на каква цена ще е газът. Енергийният министър казва, че ще е 40% по-скъпа. Аз казвам, че ще е поне 80 до 100% по-скъпа”, прогнозира той и попита дали българинът ще може да задели 40% повече от семейния си бюджет за топла вода, хляб и всичко останало, което консумира и е свързано с газа.

Станков подчерта, че диверсификацията идва с изграждането на инфраструктурата.

“България потребява малко над 3 млрд. кубични метра газ годишно. Свободните капацитети по тръбите са в пъти по-големи от тази консумация”, подчерта той и допълни: “Ние винаги можем да се откажем от който и да е доставчик, благодарение на цялата инфраструктура, която се изгражда през последните години, което е заслуга както на кабинета “Борисов 2“ и кабинета “Борисов 3“, така и на ЕК, която ни даде средства.”

Какво още каза Жечо Станков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад