Мартин Димитров: Спирането на руския газ е опит за намеса във вътрешните работи на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България зависи от вноса на руски газ над 80% и няма друга такава страна в ЕС. За каква диверсификация говорят предишните управляващи от ГЕРБ тогава, щом зависим на 80% от един доставчик?! Това запита в "Денят започва" депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

"От 2009 трябваше да започне строежът на интерконектора с Гърция. Тогава ние- десните, повдигнахме темата. Този въпрос съм го задавал десетки пъти на всички възможни енергийни министри и имаше огромно подценяване. Минаха 12 години и интерконекторът не е готов, което е въпрос на национална сигурност", заяви той.

По думите му Министерство на енергетиката има план за действие, който е добре да бъде представен в парламента.

“Трябва да се направи всичко възможно да бъдат осигурени количества газ до края на май. След това разчитам, че ЕК ще започне изграждането на европейски енергиен съюз -  ЕС да договаря големи количества газ на по-благоприятни цени, което поискахме още през 2017 година. Защото ЕС е огромен потребител и ако договаря като единен потребител количества, цените ще бъдат много, много по-добри", обясни Димитров.

Той припомни, че България има договор за доставки на руски газ до края на годината, който Русия едностранно го нарушава, защото вътре в него няма изискването за разплащане в рубли. Логично е България да си потърси правата в арбитражен съд, подчерта депутатът.

За него спирането на газоподаването към България и Полша не е технически въпрос.

"Това е опит на Москва да разедини ЕС, опит да се нанесе тежък удар срещу сегашното българско правителство, нищо техническо не виждам в цялата работа. Това също е неизпълнение на международен договор. Опит за намеса във вътрешните работи на България вижда много повече”, коментира още той.

Какво още коментира Мартин Димитров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад