Кореспондентът на БНР в Атина: В Гърция вече се говори за енергийна война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Гърция вече се говори за енергийна война. Премиерът Мицотакис заяви, че страната му ще помогне на България. Това каза в “Денят започва” Катя Пеева - кореспондент на БНР в Атина, в коментар за реакциите в южната ни съседка на руското решение за спиране на газоподаването към България и Полша.

Гръцкият министър-председател още е подчертал, че страната е енергийно подсигурена, защото предстоящото плащане към “Газпром” е в края на месец май.

“Същевременно Гърция много разчита на ЕК, получи подкрепа от Урсула фон дер Лайен в Туитър, че действията на Русия не са изненадали Брюксел и се работи по втори план”, допълни Пеева.

По думите ѝ Атина може да помогне на София по няколко начина.

“От една страна да обърне потока на синьо гориво на газопровода “Турски топок” - нещо, което е правено и преди при нужда от България. От гръцкото Министерство на енергетиката казаха, че България вече е резервила количества втечнен газ, които да бъдат транспортирани през терминала Ревитуса”, обясни Пеева и допълни, че премиерите на България и Гърция са се договорили за активиране на работата по изграждането на връзката Комотини - Стара Загора, откъдето България може да получи азерски газ.

Възможност е и терминалът при Александруполис, където България притежава 20% от акциите. Терминалът, обаче, се очаква да заработи следващата година, отбеляза тя.

Какво още коментира кореспондентът на БНР в Атина вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад