Кой е Миро Тигъра? Спор между Демерджиев и зам.-директора на СДВР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев вчера в нашето студио намеси името на настоящия главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев в канали за трафик на мигранти. Демерджиев обвърза и сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал със служител на висока позиция в СДВР с прозвището Миро Тигъра. По късно през деня и от МВР, и от СДВР опредлиха думите му като лъжа.

В предаването вчера бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев обясни че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам.-директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти.

Иван Демерджиев, бивш служебен вътрешен министър: Г-н Терзийски повдигна темата дали ми е известно зам.-директор на главна дирекция да е замесен в такива действия и да има оперативна информация за това.
- Какви действия?
- Свързани със закрила на канали за трафик на мигранти

Заради тези твърдения в началото на годината временно изпълняващият длъжността главен секретар Димитър Кангалджиев заяви, че ще съди Демерджиев.

Иван Демерджиев, бивш служебен вътрешен министър: В съдебния процес ще се разкрият интересни неща. Оказва се, че господин Кангалджиев е експерт по темата трафик на нелегални мигранти, експерт е по темата наркоразпространение, сега очаквам да стане експерт по темата - борба с купения вот.

В позиция от МВР определиха твърденията за временно изпълняващия длъжността главен секретар Димитър Кангалджиев като неистини и лъжи.

Иван Демерджиев, бивш служебен вътрешен министър: Това, което направи Калин Стоянов в случая е да изпрати инспектората във вътрешна сигурност да проверява материалите на вътрешна сигурност и най-интересните материали и най-интересните материали, които проверяваха са за г-н Кангалджиев, които бяха иззети от инспектората по това време.  Когато питате за Паскал, двама служители на ключови позиции в "Капитан Андреево", в "Кулата", за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, аз ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах. Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност е да ги върне на същите места.

Иван Демерджиев, бивш служебен вътрешен министър: Искам да питам господин Калин Стоянов, пак във връзка с въпросния Паскал - дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек, извесно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения близки с въпросния Паскал

БНТ: Относно Миро Тигъра споменат в интервюто вие разпознавате ли се в този прякор?Старши комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР: Мога да го приема, че става въпрос за мен, даже съм убеден. Нямам обяснение обаче, как е стигнал до...да, имам обяснение. Много хора бъркат Никола с прякор Паскал, с истинския Паскал за което вероятно министъра визира и се опитва да измисли нещо.
БНТ: Вие казвате за Паскал, собственикът на верига фитнеси и хотели?
Старши комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР: Да, познавам и друг Паскал с рождено име Паскал, но предполагам, че не е изобщо интересен на обществото.
БНТ: Познавате ли се с Николай Николов, станал известен с прякора Паскал и разследването с акцията в Митниците?
Старши комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР: Абсолютно не, никога не съм общувал и виждал това лице.
БНТ: А с Мартин Димитров и сина му Стефан Димитров по същото разследване?
Старши комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР: Също никога не съм виждал на живо, не съм общувал, не ги познавам и изключвам възможността да сме били на едно и също място по едно и също време.
БНТ: С Петя Банкова дали се познавате, бившият шеф на Митниците?
Старши комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР: Даже не я бях чувал нея, даже не я бях чувал, със сигурност не я познавам.
Това е бивш вътрешен министър - редно е да спре да се позовава на неграмотни и бездарни източници, с целия си авторитет на бивш вътрешен министър не може да говориш неща, които не си проверил. Така считам аз, така бих направил аз. Второ използва прякор и прякори все едно гледаме гангстърски филм, говорейки за служители, които може би не познава. Които са работили повече от 25 години , в това ведомство, което му беше поверено за кратко - не е коректно не е правилно.
БНТ: Явно има някаква политическа връзка тук, предвид и ситуацията с г-н Стоянов, който остана министър, нападките срещу бившия главен секретар.
Старши комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР: Не ми се иска да коментирам излишно, иска ми се най-вече отговорните лица, политиците Да проверяват нещата, които изнасят, защото обществото им вярва и стигаме до такива ситуации, Ако някой разполага за информация за засечка с мен и лицето Паскал - Никола, нека я предостави където му е местото, има служби, дирекции, компетентни лица, които могат да направят такава връзка, ако има такава. Или е била някога назад във времето.

Старши комисар Данаилов заяви, че няма да съди Демерджиев за обвиненията.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад