Скандалите в МВР и митниците и рокадите - как се отразяват и какви са електоралните нагласи? Анализ на експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, разликата между първия и втория е около 10%, сочи проучване на "Галъп интернешънъл", проведено за БНТ.

Изследването обхваща 805 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 28 март и 5 април. То няма как да отрази последните развития и представлява моментна снимка към края на мандата на предходното правителство.

При подадените гласове резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 27,4%, ПП-ДБ – 17,9%, ДПС – 15,2%, "Възраждане" – 14,9%, БСП – 10,5%, ИТН – 5,2%. Останалите гласове остават за други по-малки формации.
Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%. От всички гласуващи, 3,5% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

При изборите за Европейски парламент вероятните дялове на подадените гласове изглеждат сходно с тези за НС.

„Резултатът от изследването е финална снимка на предходното управление. ПП-ДБ показва продължаваща ерозия и има известно изпъкване на ДПС. Няма някаква шокираща разлика с предходни данни, но вероятно ще има разлика след текущите скандали“, коментира в „Денят започва“ социологът Първан Симеонов.

Според социалния антрополог Харалан Александров „Продължаваме промяната“ отчаяно са се борили да останат в управлението, тъй като загубата на власт много сериозно се наказва в тази група. 

„Ако се пресоли манджата, това ще ядоса много хора и може да излязат доста да гласуват“, смята журналистът Веселин Стойнев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад