Кои са рисковите групи при ваксинирането с "Астра Зенека" - говори доц. Ангел Кунчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доц. Ангел Кунчев заяви в студиото на „Денят започва“, че рискът при ваксинирането с Астра Зенека е толкова малък, че си заслужава да завършим имунизацията, и да знаем че имаме тази максимална защита която осигурява ваксината. Тогава ще получим и така желания документ от всички.


Доц. Кунчев подчерта, че документ с една доза няма как да се издаде. „Може в документа да пише една доза, но  няма как да се издаде сертификат без да е завършена имунизацията“, уточни той.


Моето мнение е, че повишено внимание трябва да има при жени под 30 г., с наднормено тегло, тежки пушачки, приемащи контрацептивни препарати. Това е групата при които може да очакваме по-високо ниво на риск. Това е 2,3 случаи на 1 милион“, коментира доц. Кунчев.


Също така доц. Кунчев поясни: „При тези обявени случаи на реакции, шансът да развиете същите тромбози ако не сте имунизиран, изкарате заболяването е точно 1000 пъти по-голямо отколкото ако имате ваксинация. При тази ваксина ползата надминава с десетки пъти вредата която може да нанесе.“


Относно превантивните мерки при хора с риск от тромбози,  доцентът беше категоричен: „Превантивните мерки  не са работа на пациентите, мнението на специалистите е единодушно, че не се налага предварителна медикаментозна подготовка.“


До края на април и средата на май ще бъде обявено какво да правят хората, които имат първа доза с Астра Зенека. Обсъжда се вариант каква да е втората доза при ваксинираните с първа доза Астра Зенека.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че в рамките на 3 месеца след преболедуване не се препоръчва да се прави имунизация.


Пазят се вторите дози Пфайзер за хората на които ми предстои ваксинация“, увери доц. Кунчев.

Също така той бе категоричен, че половината от всички имунизирани до момента над 560 хиляди възрастни са ваксинирани.


Аз съм предложил до края на май да бъде удължена противоепидемиологичната обстановка“, заяви Кунчев.

 

Какво още коментира доц. Кунчев в студиото, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад