Област Благоевград - безработица и ниски доходи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според данни на Агенцията по заетостта Благоевград се нарежда на трето място по безработица в страната след София и Пловдив. Освен челното си място по брой безработни, Благоевградска област остава с най-ниската работно възнаграждение. За година средната брутна работна заплата за областта е 992 лева, каквато е и във област Видин.

Цветомир Шопов има средно-специално образование в строителен техникум, от дълги години работи като шофьор. 48-годишният мъж има две деца-близнаци. За да може да плаща образованието им е принуден да замине за чужбина.

"Дъщеря ми учи в частен колеж, 3000 и е семестърът, как да се образова това дете", заяви Цветомир Шопов.

Преди за замине да работи в чужбина и двамата със съпругата му са работили, но средствата за издръжка на семейството не стигали.

"Работихме на по две работи по 13 часа, от които по договор съм на 8, но аз работя 13 часа, които не ми се плащат, нощния труд не ми се плащаше, това е положението", разказа Цветомир Шопов.

Мъжът се е върнал у нас от чужбина и сега разчита да намери работа чрез програмите по заетост на Бюрото по труда.

"Носталгия, родители, семейство, всичко е тука, затова се прибрах. Смятам, че няма лесно да си намеря работа, защото имам изисквания все пак, не мога да работя за без пари, преди две седмици съм се прибрал от Германия. Ако не станат тука нещата, най-вероятно пак", споделя Цветомир Шопов.

През февруари броят на регистрираните безработни в Благоевградска област се е увеличил с малко над 1 процент спрямо същия период миналата година.

"От началото а годината броя на регистрираните безработни в петте бюра по труда на територията на област Благоевград намаляват с 389. а спрямо аналогичния период на миналата година 2020 година имаме едно увеличение от 1,5% или с 2194 лица... С най-голямо равнище на безработица са отново общините Белица и Якуруда", каза Станислава Поповска - директор на регионалната служба по заетостта Благоевград.

Най-голям процент от хората, които са изгубили работата си са били заети във сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

"В същото време и именно тези работодатели зависимост от поръчките и обема на работа, които имат също обявяват свободни работни места. Също така доста работни места на територията на област Благоевград са обявени отново в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, така също и в сферата на услугите", обясни Станислава Поповска.

Най-трудно работа намират хората над 50 години, тъй като на пазара на труда се търсят предимно млади кадри.

"Много е по-трудно... Защото ми го казаха на едно место така в магазин за обувки беше и вика при вас е по-трудно, щото не може да помните и така", сподели Снежана Димчева.

"Разбира се, лицата над 50-годишна възраст срешат затруднения, затова че нали повечето от работодателите предпочитат и по-млади хора, но в същото време пък има и доста голям брой работодатели, които наемат и лица над 50-годишна възраст, защото аз посочих нали причината по-големия и опит, който притежават професионален, умения и компетентности", уточни Станислава Поповска.

И тази година работодатели могат да кандидатстват по програма за насърчаване на заетостта за безработни лица от различни целеви групи.

Текст: Владислава Миланова
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад