Проф. Кожухарова: Крайно време е да престанем с противоречивите послания, ваксинирането е начинът за справяне с епидемията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България поиска обща позиция на Европейския съюз за ваксинацията с "Астра Зенека". Европейската агенция по лекарствата обаче обяви, че отделните страни трябва да изработят собствен подход към британската ваксина. В България медицинските власти препоръчват жени под 60 години да не бъдат ваксинирани с препарата, а за тези с повишен риск от тромбози в тази възрастова група - да се предлага алтернативна ваксина. Българските здравни власти препоръват жени под 60 години да не бъдат ваксинирани с "Астра Зенека", а за тези с повишен риск от тромбози в тази възрастова група да се предлага алтернативна ваксина. 

Проф. Мира Кожухарова коментира в "Денят започва", че в различните държави се дават различни препоръки, препоръките на самата Европейска агенция по лекарствата не са много консистентни. 75% от населението във Франция не вярва във ваксината, което е много опасен процент, такива противоречиви послания обикновено водят до такъв резултат, отбеляза тя. 

"Много по-разумно би било Европейската агенция по лекарствата да формулира едно общо становище за всички държави членки, което да бъде прието след съответна дискусия", каза епидемиоложката. 

Досегашната епидемиологична практика е доказала, че най-сигурното средство да се повлияе на епидемия, без да изчезне тя абсолютно, е да има ефективна ваксина и тя да бъде приложена възможно най-масово. 

Проф. Кожухарова подчерта, че определението на Европейската агенция не е достатъчно ясно - говори се за възможна връзка, всъщност това не е причинно-следствена доказана връзка. И отбеляза, че проявленията на тромбоемболиите са често срещана патология в човешкото общество - между един и трима души заболяват, което означава, че говорим за случаи, регистрирани мецду 1000 и 3000 на 1 млн. население, а тук се съобщава между 1 и 6 случая на 1 млн. души.  

Проф. Кожухарова подчерта, че трябва да се направят повече изследвания, нещата да бъдат изказани по-категорично, крайно време е да престанем с противоречивите послания, защото хората не знаят какво да правят. И посъветва хората да се ваксинират, защото това е начинът за справяне с епидемията.

Какво още каза проф. Кожухарова вижте във видеото. 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад