Коментар за изборите "2 в 1": каква беше избирателната активност, какво избраха българите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Културологът проф. Ивайло Дичев отбеляза, че ниската избирателна активност не е български феномен. Във всички развити демокрации избирателната активност спада. В Америка управляват президенти, избрани от 26% от населението. Това е процес, който изглежда опасен, но от друга страна в него има нещо позитивно, посочи той. "Това означава, че хората са спокойни". По думите му очевидно не сме в криза.

Според политолога доц. Антоний Гълъбов причината за ниската избирателна активност не е в умора и в досада, а в изключително агресивната предизборна кампания. Освен това хората са дезориентирани в кризата и не вижзат кой и по какъв начин може да поеме отговорност за управлението. Той смята, че след като на българските граждани беше наложен машинен вот, това лиши от право на глас част от избирателите, при сегашната кампания това беше най-нормалният отговор от страна на хората.

По думите на журналиста Копринка Червенкова няма нищо драматично в ситуацията, в която се намираме и според нея голяма част от хората които не гласуват, са доволни от житието битието си и са си самодостатъчни. Като причина за ниската активност тя посочи чудовищната хибридна атака от страна на политическите лидери и от медиите.

Журналистът Веселин Желев определи ситуацията като тревожна. Не бива да се изключва фактът, че изборите се провеждат в пандемия и това със сигурност е спряло някои гласоподаватели да упражнят правото си на глас. Той се съгласи с твърдението, че агресивната кампания също е повлияла на нежеланието на хората да гласуват.

Според доц. д-р Росен Карадимов по време на тази кампания не са изяснени ключови позиции по ключови въпроси, така у хората е останало усещането, че избират "котка в чувал". Растящите цени, ядрената енергетика, цените на газа, геополитиката са част от дебата, който не беше проведен.


Вижте във видеото какво още казаха коментаторите в студиото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад