Равносметките след изборите "2 в 1": Реши ли се въпросът за властта?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпросът не се реши. Остава същият какъвто беше, това заяви политологът проф. Антоний Тодоров. За него е странно защо политическите лидери се учудват, че това е така след толкова поредни избори, при които политиците не успяха да предложат действаща формула за редовно правителство. Естествено е да получат гнева на избирателите, коментира той. Въпросът за властта остава, но сега имаме нов актьор и това е "Продължаваме промяната".

По думите на социолога Андрей Райчев въпросът за властта в момента има две формулировки. Победителите трябва да решат три въпроса: кой е министър-председател, как действа това мнозинство и състава на министерски съвет. Ако решат тези въпроси, въпросът за властта е решен. Според него човекът, който най-много се страхува от нови избори е Румен Радев, защото трето служебно правителство не би могло да реши никакъв проблем на страната.

Политологът Даниел Смилов смята, че се търси коалиция, която ще е политическа. Явно е, че ще има политически предложения за министри от страна на "Продължаваме промяната" и от другите. Рискът е, че сега са необходими 4 партии, за да се сформира коалиция, което ще направи отношенията вътре малко по-трудни.

Политологът Огнян Минчев беше категоричен, че към тази вечер въпросът за властта не е решен, въпреки че има водач, който е безспорен. 4 партии са необходими, за да се създаде правителство, но не кои да е, а точно определени, тъй като партията победител изключва възможността да си партнира с ГЕРБ и ДПС. Споразумяването би могло да бъде резултат от един голям общ знаменател.

Според социалния антрополог Харалан Александров "сякаш има прозорец на възможностите отворен за решаване на проблема за властта. Дали той ще се реши зависи от таланта, добрата воля и късмета", коментира той.

Политикът Мирослав Севлиевски изтъкна, че изборите днес са доказали за пореден път, че политиката не е лесна работа. Той не изключи възможността да отидем и за четвърти път на избори.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад