Контролът върху изкуствения интелект: Как ще бъдат ограничени злоупотребите и измамите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейският парламент прие закона за изкуствения интелект, който въвежда цялостна регулация на тази технология. Той е първият в света подобна мащабна рамка с правила.

"Най-общо е одобрен този законопроект и предстои да бъде одобрен от Съвета на ЕС, което се надявам да стане скоро, защото виждаме належащата нужда от тези правила", каза в студиото на "Денят започва" Габриела Руменова от "Ние, потребителите".

Задължително ще има "системи, които ще бъдат забранени, защото ще бъдат определени като високорискови", отбеляза тя и добави:

"Например, това са детски играчки, които имат гласови функции и могат да провокират опасно поведение у децата - това ще бъде неподупстимо. Ще имам системи, определени като висок риск - умните домове, системи, свързани с управлението на превозни средства - самолети, метро, автомобили. За тях ще има изискване да минат определени тестове преди пускането им и през целия период на експлоатация. Това са мерки, за да бъде осигурена безопасността."

Потребителите трябва да са наясно, че при създаването на видеа и изображения се използва генеративен изкуствен интелект, акцентира Руменова и подчерта:

"За тях трябва да е ясно кой го използва, че действително е използвана такава технология, за да могат да преценят дали да продължат да взаимодействат."

Какво още каза Габриела Руменова от "Ние, потребителите" вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад