Учителски синдикати против решението до 15 дни отсъствия с бележка от родител

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учениците могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител, реши правителството. Промяната срещна неодобрение от учителските синдикати. 

"Това няма да се отрази благоприятно върху нивото на знание на нашите ученици. Такова е мнението на голяма част от учителите. Тази наредба вече е факт, тя е приета от Министерският съвет и най-вероятно ще бъде публикувана в "Държавен вестник" следващата седмица. Напълно е възможно тези допълнител дни да доведат до злоупотреби", каза в "Денят започва" Константин Янков - председател на Синдиката на Българските учители към КНСБ в Бургас.

Според него възможността за злоупотреби донякъде ще бъде ограничена с промяната в наредбата - да се разрешава използването до 5 дни наведнъж. Той беше категоричен, че преди изпитите за 7. клас "масово учениците ще бъдат в "почивка".

За Кристина Божинова - майка на третокласничка, разрешените до момента три дни отсъствие по семейни причини са недостатъчни.

"Допълнителните дни ще ни бъдат от полза, защото за всяко дребно неразположение не търсим личния лекар. На следващия ден не я изпращаме на училище, за да видим ще се развие състоянието ѝ", обясни тя.

Още по темата вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад