Костадин Ангелов: Отстраняването на директора на “Пирогов” е политическо отмъщение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние няма да бойкотираме, а ще бъдем много внимателни. Всеки един законопроект, който е внесен от Министерски съвет, където счетем, че е нужно да се извършат промени, ние няма да го подкрепим и ще го върнем, за да бъде направен така, че да служи на хората правилно. Ние ще си вършим работата професионално. Това заяви в студиото на “Денят започва” проф. Костадин Ангелов - депутат от ПГ на ГЕРБ - СДС и председател на Комисията по здравеопазване, в коментара си за отстраняването на директора на “Пирогов” - д-р Валентин Димитров.

“Как да подкрепим закона за бюджета на НЗОК, след като той е направен изключително лайшки?! Има преходни и заключителни разпоредби, променят се закони в нарушение на Закона за нормативните актове - това означава непознаване на правилата за работа”, веднага даде пример той.

Според Ангелов отстраняването на директора на “Пирогов” е “политическо отмъщение”:

“Преди време той защити лекарите и сестрите в “Пирогов” от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това, ние го разчитаме като политическо отмъщение. Парадоксът е, че ПП-ДБ, чието верую са демокрацията, свободата на словото, плурализмът наказват един човек, който защитава лекарите и си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия.”

По думите му голяма част от информацията в одитния доклад е невярна.

“Невярна е информацията, че е лошо финансовото състояние на “Пирогов” - нещо, което каза министърът. Това е лъжа. “Пирогов” е на печалба. Второ - обвиняват изпълнителния директор в провеждането на обществени поръчки. Защо изпълнителния директор, каква е неговата вина? Всички решения по обществените поръчки са взети от Съвета на директорите. Министерство на здравеопазването има представител и той е гласувал за тези поръчки и не е информирал за порочни практики. Тоест министерството осигурява реален, навременен контрол, контрол в действие. Този Съвет на директорите е взел тези решения и възложил на изпълнителния директор да ги изпълни”, обясни Костадин Ангелов.

Според него фактът, че не е освободен Съветът на директорите, а е отстранен само изпълнителният директор, доказва, че има политическа поръчка.

Председателят на Комисията по здравеопазване беше категоричен, че министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър и даде пример със забавените проекти за Детската болница, Протонния център и спешната помощ поради липса на административен капацитет.

Какво още каза Костадин Ангелов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад