Красимир Каракачанов: България има задължение към 300 - 400 хиляди българи, които живеят в Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България няма споразумение за снабдяване на Украйна с оръжие. Подобно решение може да бъде взето от правителството и парламента". Това каза бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Говори сега" по БНТ.

"България има споразумение в социалната сфера с украинското Министерство на отбраната, с което можем да приемем ранени войници и граждани и да ги лекуваме у нас. Това за оръжие звучи доста благородно, но едва ли имаме какво толкова да им дадем. Това, което те имат, имаме и ние. Каските и бронежилетките се закупуват. България беше принудена да унищожи част от военното си производство. Военните ракети "Стрела" бяха спрени, за да може да купуваме външна продукция. Трябва да бъдем със съзнанието,че превъоръжаването на армията трябва да става с български военно -промишлен комплекс, заяви Каракачанов.

"Въпросът за износът на оръжия е политически. Има си коалиция. Решението трябва да се вземе от правителството. Не става въпрос да помагаш на хора, а за оръжие", заяви бившият министър на отбраната.

 

Той смята, че се говори плахо по въпроса колко българи има в Украйна.

"В Украйна живеят минимум 300 хиляди българи, до половин милион. Българин е не този, който има български паспорт. В света около нас живеят милиони българи, които нямат паспорт, но са етнически българи. И трябва да им помогнем. Заедно с всички, които бягат от войната", подчерта Каракачанов.

Той допълни, че войната поражда хуманитарна криза. А това е население, близко по религия и култура до нас.

Каракачанов смята, че не повече от 25-30% от всичко, което се съобщава в последните дни, е автентично.

Красимир Каракачанов коментира и информацията, че руският президент е наредил на военното командване да постави силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност след "агресивни изявления" на страни-членки на НАТО. "Ако се окаже, че е вярно, това е поредната крачка в тази война. Когато заявиш подобно намерение, се опитваш да внушиш на своите противници, че може да бъдеш още по-опасен", каза той.

"Въпреки, че някои членки на НАТО окуражаваха Украйна да заема крайни позиции, накрая Украйна беше оставена сама да се оправя със собствените си сили. Не съм чул нито една страна - член на НАТО се готви да предприеме военни действия срещу Руската федерация", каза още бившият министър на отбраната.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад