Теодора Генчовска: Около 50 българи са блокирани в Москва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Около 50 българи са блокирани в Москва заради затварянето на въздушното ни пространство за руски самолети и реципрочната мярка от страна на Русия.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, която демонстрира пред медиите работата на Ситуационния център на МВнР.

Разпоредено е на посолството ни в Москва да осигури настаняване на блокираните хора и да осигури извозването им по сухопътни пътища до близки страни.

По повод съобщенията, че руският президент Владимир Путин е наредил на военното командване да постави силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност, Генчовска заяви, че ще коментира след като се провери сигурността на информацията и се запознае с детайлите.

Ситуацият в Киев е почти без промяна. Българските власти чакат безопасен коридор, който при промяна на комендантския час да се използва за евакуация на българите.

В момента, в който бъде осигурен коридор за евакуирането на българските граждани, те ще бъдат уведомени за сборния пункт на евакуация.

От МВнР съветват всички, които са решили да потеглят с личните си автомобили от Украйна, да се свържат с българските власти предварително, за да уточнят дали е безопасно да поемат на път от мястото, на което се намират, а също и да уточнят най-малко рисковите маршрути. Най-сигурната дестинация за отпътуване от Украйна е Одеса.

По време на демонстрацията Генчовска проведе телефонен разговор с консула ни в Одеса - Светослав Иванов.

Той информира, че ситуацията в Одеса е сравнително спокойна към момента. Днес са евакуирани 77 български граждани и един американски гражданин с два автобуса. Утре към България ще потегли още един автобус, чийто места вече са запълнени по списък. Ако има още желаещи може да се организира и още едно превозно средство.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад