КТ "Подкрепа": Заплатите на миньорите в "Мини Марица-изток" са гарантирани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кърпене на дупки. Така конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров коментира в Сутрешния блок на БНТ договореното вчера финансово подпомагане на "Мини Марица-изток".

Припомняме, че компанията, която произвежда 45% от енергийния ресурс у нас, ще получи дългосрочен заем от 50 милиона лева. Допълнително още 5 милиона лева ще бъдат отпуснати за актуализация на заплатите на миньорите.

Според Загоров мините имат още възможност и без този заем да продължат да работят, но съвсем кратко време. "Нашата реакция беше превантивна, т.е. ние усетихме, че се създава напрежение, усетихме трудностите на ръководството да се справя с нещата и го подкрепихме в искането за този заем".

Той заяви, че мините по принцип разполагат с много средства, за да осъществят своята инвестиционна и своята ремонтна програма, но тази година се е случило обратното. Една от причините според него е намалената консумация на електроенергия. "В годините назад сме стигали дори до 100 млн. инвестиционна програма. Това звучи много, но за една мина от такъв характер това са средства, които отиват точно на място.

Конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" коментира и парите, които ще се отпуснат за актуализация на заплатите на миньорите. "Това е по-скоро жест, защото за истинска актуализация така както сме я очаквали, с 10% на година, това не може да се случи. Последната актуализация се случи 2017 година. През това време заплатите в страната нараснаха с 15-20% на места, т.е. изоставането на заплатите на миньорите е факт. Нито са високи заплатите, нито е лек трудът. Но за момента заплатите са гарантирани".

Загоров изрази оптимизъм, че през 2037-а година все още ще има добив, защото България няма друг собствен енергиен ресурс освен тези мини, по-точно въглищата, които те добиват. Според него "Мини Марица изток" имат своето място и своето бъдеще.

Още от разговора вижте във видеото!