Столичното 19-то училище се подготвя за старта на нестандартна учебна година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните дни на лятната ваканция директорите на училищата имат задачата да създадат безопасна от COVID-19 учебна среда за учениците. В столичното 19-то училище вече тече подготовка за особена учебна година. Организацията ще бъде коренно различна от досегашните.

На входа на училището има система за наблюдение и система за достъп. Ще бъдат монтирани термо таблети, които ще отмерват темпуратурата на учениците от прогимназия и гимназиален етап. При отчитане на повишена температура ще има звуков сигнал и дежурният учител ще помоли ученикът да напусне училището. Родителите ще бъдат уведомени.

Директорът Клара Арабаджиева обясни пред БНТ, че другият вход на училището е предвиден за движение на учениците от начален етап. Движението на учениците ще е в различно време и през различни входове.

В 19-то училище са подготвили стая за изолиране на ученици със симптоми, в която детето да изчака родителите си. В стаята има таблет, компютър, учебно-помощна литература, с която детето да уплътни времето си.

Класните стаи са почистени, осигурени са дезинфектанти за всяко дете. Стартира програма, в която е планирана за всяко дето да бъде осигурено собствено електронно устройство, което ще компенсира носенето на тежки раници и закупуване на учебници. За момента по програмата ще могат да стартират работа две паралелки.