Летните пътувания и безопасността на движението – коментар на Диана Русинова и Илия Тодоров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Постоянни акции на "Пътна полиция" през лятото – за скорост, за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, както и без книжка борят катастрофите и жертвите на пътя.

От 1 юли до 28 юли 2019 година пътните произшествия са 563 с 44 загинали и 709 ранени. За същия период през 2018-а инцидентите на пътя са 560, жертвите са 35, а ранените са 732. Това е показателно, че "нещата не са в много добър коловоз", заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

"Ако сравняваме месец по месец, ще видим, че нищо не се е променило кой знае колко. Надяваме се, че всички комплексни мерки, които прилага в момента държавата, в някакъв момент ще започнат да дават резултат", добави тя.

Според Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи - също гост в предаването, многото акции на "Пътна полиция" няма да навредят, но тепърва ще видим дали ще са от полза.

"Нещо много просто може да помогне, което от години говорим. По магистралите, по първокласните пъти, а и къде ли има много камери - на КАТ, на общините, на АПИ като част от ТОЛ системата. Единствените камери, които засичат скоростта, са тези на КАТ - от над 2 000 камери едва около 10%, които засичат скорост. Камерите за средна скорост биха променили доста картинката", обясни Тодоров и добави, че може да се потърси софтуерно решение и камерите на пътя да бъдат пренастроени, за да отчитат средната скорост.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад