Здравният министър: Има доказани високи нива на нитрати, нитрити и амониев азот в притока на Марица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-късно до края на деня ще сме готови с разрешението за пускане на водоподаването от всички водовземания в обхвата на река Марица, ако пробите са добри. Това заяви на брифинг в Хасково здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той изрази надежда някъде около обяд или в ранния следобяд да има междинни резултати.

"От вчерашните резултати, които са взети от реката, която се влива в р. Марица, има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той очерта стъпките, които предстоят да бъдат направени от страна на Министерството на здравеопазването и РЗИ-Хасково във връзка със замърсяването на водата на р. Марица.

Проф. Ангелов съобщи, че цяла нощ са работили лабораториите, изследвали всички извори, разположени по течението.

"Първото водовземане е Брод, второто е Злато поле, третото е Райново. Това са в обхвата на Димитровград. В обхвата на Симеоновград са Азмака, Нов кладенец и Сименовоград, в Харманли- Българин. По отношение на Злато поле, тъй като се намира извън обхвата на р. Марица, очакваме от Басейнова дирекция документ, с който ще бъде доказано, че няма опасност за всички жители, които получават вода оттам", обясни здравният министър и добави, че на хората ще бъде раздавана вода за пиене, докато не се възстанови водоснабдяването.

Той предупреди жителите на засегнатите населени места, водата може да е мътна, а заради повишаване на налягането може да има аварии.

"Първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод. Тогава Димитровград ще бъде захранен с вода", обобщи проф. Ангелов.

Вчера министър Ангелов замина за Хасково по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, за да се запознае на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад