Проф. Ангелов: От 1 август започва увеличаването на субсидиите на лечебните заведения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

250 милиона лева допълнително ще бъдат отпуснати за здравеопазване и за работещи в болниците. С тези средства ще бъдат увеличени заплатите на медиците, както и ще се купува ново оборудване. Мерките вчера представи новият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Пред БНТ той обяви, че от 1 август започва увеличаването на субсидиите на лечебните заведения. Ще бъде подписан анекс за увеличаване на клиничните пътеки с 10%. Това ще рефлектира върху увеличаването на приходите на лечебните заведения основно в универистетски и областни болници. Най-високо ще е увеличението в тези пътеки, които са крайно недофинансирани.

Допълнителен финансов ресурс се отпуска за общинските болници като до края на годината ще бъдат раздадени 19 милиона лева.

До момента здравният министър е направил предварителни срещи с Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, председателя на сдружението на общинските болници, председателя на сдрежението на областните болници. Предстои среща с Национално сдружение на общините за набелязване на конкретни мерки за увеличеване на трудовите възнаграждения с цел достигане на минималните нива, заложени в колективния трудов договор.

Ще се увеличат средствата по Наредба 3, които ще бъдат насочени в няколко направления. Първото - за увеличаване и поддържане на капацитет на всички структури, които се поддържат за лечението на инфекциозни заболявания. Средствата, които ще бъдат отпуснати в тази посока са в размер на близо 10 милиона лева.

Около 2 милиона ще бъдат опуснати за психиатрични отделения на държавнити болници. Допълнително ще бъдет увеличении средствата на държавните психиатрични болници и на центровете за психично здраве, за да могат да бъдат увеличени заплатите.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад