Мартин Владимиров: Петролът и газът формират около 40% от бюджетните приходи на Русия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още преди конфликта в Украйна редица рафинерии в Централна и Източна Европа, изграждани по съветско време и със съветска технология, намалиха значително зависимостта си от руски нефт в случай на потенциално спиране на доставките. Полша и балтийските държави в момента не внасят никакъв руски суров петрол, тъй като тези рафинерии могат да оперират с тежък суров петрол от Арабския полуостров, където има съмнително изгодни сортове суров нефт.

Това каза Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

България не е единствената страна с излаз на море, която внася руски суров петрол и е изключително зависима. Вероятно цените могат да се покачат, но те ще се покачат в целия ЕС независимо дали България се включи в ембаргото или наложи вето на това решение.

Ние ще видим на нашите бензиностанции по-високи цени, дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, но не трябва да се отцепваме от едно общо евроатлантическо решение за възпиране на Русия. Петролът и газът формират около 40% от бюджетните приходи на страната, но индиректно върху цялата икономика ефектът е около 2/3. Т.е. 2/3 от руската икономика ще бъде удушена от липсата на приходи и това може да накара Кремъл да преосмисли позицията си в Украйна, коментира той.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад