Тодор Радев от Китай: Около 95% от заразените с Омикрон са без симптоми, тежките случаи и починалите са много малко

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Войната в Украйна се коментира в Китай в два контекста - политически и икономически. Големите държавни компании и банки са изключително предпазливи по отношение на всякакви бизнес проекти с Русия, за да не станат обект на санкциите от страната на Запада. Пекин е много внимателен в отношенията на по-високо нива - енергетика, мащабни инфраструктурни проекти, високи технологии, иначе нормалните търговски отношения продължават. Това каза в “Денят започва” журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев.

Той предположи, че проектът за газопровод между Китай и Русия ще се реализира.

“Китай има относително диверсифициран внос на енергийни ресурси и не може да се твърди, че зависи от Русия, защото едва 12% от енергийните доставки идват от Русия, а много голямата част идва от Близкия изток”, поясни Радев и допълни, че независими китайски петролни рафинерии са започнали да изкупуват руски нефт с много сериозни отстъпки в цената.

 

По думите му Китай запазва първоначалната си политическа позиция към войната в Украйна - това е локален европейски конфликт, санкциите срещу Русия няма да имат ефект и преговорите се единственият начин за намиране на решение.

“За разлика от твърдата риторика към САЩ, Китай се опитва да се държи приятелски към Европа и ЕС. От самото начало на конфликта Китай твърди, че няма стратегически различия с ЕС, както и че китайско-европейските отношения не трябва да са заложник на американските интереси, в случая с войната в Украйна”, подчерта журналистът.

Изглежда коронавирусът се завръща, каза той в отговор на въпроса за COVID ситуацията в Китай.

“Страната ще продължи да прилага изключително строгата политика за нулева заразяемост, което срещна известни критики. Но за момента правителството е абсолютно твърдо, че това ще продължи”, обясни Тодор Радев.

Най-сложна е ситуацията в Шанхай и Пекин. В Шанхай има известно подобрение на обстановката и власите вдигат някои ограничения - изготвен е “бял” списък на компаниите, които могат да възстановят дейността си при определени условия. Властите в Пекин, обаче, полагат усилия да избегнат локдауна, подобен на шанхайския, като затягат определени мерки.

“През последните две седмици върви масово тестване, чрез което се откриват повече безсимптомни случаи”, отбеляза той и подчерта: “Най-разпространен е Омикрон вариатът на вируса. Около 95% от носителите на този вариант са безсимптомни - това са хора, които биват открити при тестване. В същото време на тежките случаи и починалите е много нисък. В Китай практически всички са ваксинирани и вероятно това е основната причина за лесното протичане на заболяванията.”

Какво още каза журналистът от Китайската медийна група вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад