Милен Велчев: Неприятно впечатление прави, че няма единна кандидатура за управител на БНБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Управляващото мнозинство не успя да излезе с единнна кандидатура за управител на БНБ. Любомир Каримански е кандидатът на "Има такъв народ", Андрей Гюров - на "Продължаваме промяната". Кой е по-подходящ и защо този пост е толкова важен? И още - финанси по време на война, икономика на инфлация на фона на санкции. Коментарът днес в студиото на "Денят започва" е на бившия министър на финансите Милен Велчев.

Важно е кой ще е управител на БНБ във връзка с предстоящото ни влизане в еврозоната и централната роля, която заедно с правителството и респективно Министерството на финансите в този процес играе Централната банка, открои Милен Велчев.

Когато политическото говорене не е организирано еднопосочно и когато обществените настроения не са еднозначни, Централната банка има не толкова регулаторно или законово определена позиция, но като авторитет в обществото, изграден благодарение на усилията на толкова много професионалисти през годините, би имала за задача да организира общественото мнение и да внесе успокоение у редица слоеве на населението, обясни той.

Приемането ни в еврозоната е изключително важно за България, тъй като при наличието на валутен борд, страната ни пие от горчивата понякога чаша, свързана с принадлежността ни към европейската финансова система. Време е да се възползваме и от благата, които такова членство предлага - благата, които ще се изразят в по-високо доверие от страна на инвеститорите и комфорт у инвеститорите и всички търговци, че паричната стабилност у нас е завинаги, отбеляза Велчев.

Относно кандидатите за поста управител на БНБ, предложени от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", Милен Велчев каза, че не ги познава лично. Доколкото е видял биографиите им, той посочи, че и двамата имат зад гърба си не малки постижения във финансовата област. Неприятно впечатление обаче прави, че за ръководител на Централната банка няма консенсус дори в управляващата коалиция, камо ли в целия парламент за това кой да бъде той или тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад