"Заедно за Украйна" - благотворителен концерт в подкрепа на пострадалите от войната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народният театър обединяват усилия в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна. На 28 март от 19:00 часа с домакинството на Народния театър ще се състои благотворителният концерт "Заедно за Украйна".

С генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, генералния директор на БНР Милен Митев и директора на Народния театър Мариус Донкин в "Денят започва" разговаряхме за предстоящето събитие.

"Нито обществото, нито политиците са единни по темата за войната и за Украйна. Ако ние сме единни и го кажем ясно, публично - вярвам, че такава оценка от обществени институции, каквито сме ние, е хубав знак. Затова се радвам на предложението на Мариус Донкин, който предложи домакинството на този концерт, на инициативата на Милен Митев и Българското национално радио. БНТ ще отрази този концерт. Ние не сме политици, не се бъркаме в държавата, но казваме какво мислим и се надяваме, че това ще помогне и на други", заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Генералният директор на БНР Милен Митев сподели, че идеята за концерта се е родила спонтанно. Музиката е универсалният език, който много лесно разрушава граници и обединява хората. Това, което виждаме в Украйна, е крайната фаза, до която води прекаленото разделение - омразата, войната. "Надявам се чрез музиката да изградим един мост, да протегнем ръка и да покажем, че хората са повече еднакви, отколкото различни и от това разделение няма нужда", допълни той.
 
Мариус Донкин, директор на Народния театър "Иван Вазов", е убеден, че в събирането на трите национални институции има послание да бъдем обединени, да бъдем заедно, защото само така този концерт може да стане добър, хората ще могат да го видят. "Така трите институции тръгват срещу омразатаи се отправя послание на добронамереност и на взаимност", открои той.

В благотворителния концерт ще вземат участие Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев и Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Солисти ще са певицата Елена Сиракова и кларинетистът Борислав Йоцов, гост ще е младата украинска певица Биляна Митева, студентка в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Диригент ще е Любомир Денев – син. Програмата на благотворителния концерт "Заедно за Украйна" ще предложи музика на Добри Христов, Александър Бръзицов, Вили Казасян, Ангел Заберски – син, Фабиан Андре, Уилбър Шванд и Римски – Корсаков. На финала ще прозвучат изключителните "Сакрални концерти" на Дюк Елингтън в адаптацията на Джон Хойбай и Педерсън Педер.

Водещи на концерта ще са Павел Иванов и Ани Пападопулу.

Благотворителният концерт "Заедно за Украйна" ще бъде излъчен по всички национални и регионални програми на Българското национално радио на 28 март (понеделник) от 19:00 ч. и в ефира на БНТ 1 на 3 април (неделя) от 21:00 ч.

Събраните средства от кратък номер 1466, дарения на място или по банковата сметка на Българския червен кръст ще бъдат предоставени на пострадалите от войната в Украйна.

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF (За пострадалите от конфликта в Украйна)

Може да дарите и онлайн през страницата на БЧК.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков съобщи, че националната телевизия е получила писмо, че 8 украински телевизии правят 24-часов канал на руски и английски. От утре БНТ започва да излъчва на сайта на БНТ - BNT.BG програмата на украинските колеги, за да може зрителите да имат денонощно истински източник на информация.

Директорите на БНТ и БНР допълниха, че от следващата седмица в станцията на двете институции в Китен ще могат да бъдат настанявани бежанци от войната в Украйна.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад