Министър Вътев: Само БАБХ ще изследва за пестициди на границата, частната лаборатория спира работа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП "Капитан Андреево", него го е имало винаги. До преди 2 години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София. А това отнема много време - транспорт до столицата, технологичното лабораторно време, което може да е от 30 минути до няколко часа и транспорт обратно. Това коментира в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” земеделският министър Кирил Вътев.

"Това образува едни опашки и един камион чака по два дни, два дни и половина. Докато сега лабораторията е до камиона, където ще спре той и времето за изчакване ще се сведе максимум до 6 часа, колкото е технологичното време за лабораторен анализ. Това е голямото предимство”, обясни той.

Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол, каза още Кирил Вътев. На 28 февруари е излязъл документ, който показва, че българската лаборатория на “Капитан Андреево” е акредитирана за официален контрол, а започва да действа от понеделник.

По думите на земеделския министър цените на храните са нещо, което държавата не може да определя и не може да контролира:

"Но държавата може да направи правила за доставка по цялата агрохранителна верига. Добрият пример е Франция, която има такъв закон. Дори еврокомисарят Войчеховски, след ескалацията на напрежението в цяла Европа от всички производители по цялата агрохранителна верига, обяви че възнамерява френския закон да се приложи в цяла Европа, в целия Европейски съюз."

Кирил Вътев разясни още, че се подготвя законопроект, чрез който всеки по веригата да получи справедливо разпределение на добавената стойност, а не да отива само накрая в търговията на дребно.

Какво още каза земеделския министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад