Министър Йорданова: Няма война между институциите, но управляващото мнозинство е във война с модела на завладяната държава

Предаване: Панорама, 11.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тогава, когато държавните органи и институциите започнат да си комуникират чрез престрелки през медиите, чрез пресконференциите, това вреди на всички ни, защото руши държавността. Институциите трябва да говорят чрез своите правомощия и чрез процедурите, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова в "Панорама".

Обясни, че не се е явила в КПКОНПИ, защото е била привикана при напълно неясна процедура и в противоречие на закона.

    "КПКОНПИ изиска от мен да представя сигналите, които съм получила в качеството си на министър срещу главния прокурор. Аз, разбира се, ще го направя това, но министърът не е нито разказвач на истории, нито е куриер на документи, така че аз ще спазя процедурата такава, каквато е изписана в закона", заяви министърът.

Според нея няма война между институциите, но управляващото мнозинство е във война с модела на завладяната държава.

    "Победата ще бъде налице тогава, когато в нашето общество започне да се увеличава усещането за справедливост и вяра в институциите. Промяната на главния прокурор е само една първа и малка крачка в тази посока", уточни Йорданова.

Правосъдният министър ще изчака решението на КС да бъде обнародвано и веднага ще сезира Висшия съдебен съвет. На въпрос има ли смисъл от нова процедура за предсрочно отстраняване на главния прокурор при положение, че предните две са се провалили, Йорданова отговори:

    "Като министър на правосъдието не мога да приема, че една законова процедура е обречена. Важното и новото в този момент е, че ВСС този път ще бъде длъжен да разгледа аргументите по същество, да мотивира по същество решенията си".
Правосъдното министерство е получило искане от Върховната административна прокуратура и от спецпрократурата да предостави информация относно издаването на "златни паспорти".

    "В преписките се съдържат много идентични модели на действие. Аз съм споделила това, което съм видяла въз основа на преписките", обясни Надежда Йорданова.

Категорична е, че правителството има решимостта и гръбнака да предприеме всичко необходимо за възвръщането на усещането за справедливост.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад