Йордан Цонев: Без конституционна реформа, съдебна реформа не може да бъде проведена

Предаване: Панорама, 11.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предложението ни е за два различни съдебни съвета - един Висш съвет на прокурорите и един Висш съвет на съдиите, това заяви в "Панорама" зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Висшият съвет на прокурорите прави всичко в прокуратурата и там са само прокурори и избрани от парламента - той е от 13 човека, 7 от тях, избрани от парламента, 6 - от прокурорите на регионален принцип. При съдиите е обратното - 7 да са избрани от съдиите, 6 - от парламента, обясни Цонев.

Предложението ни е двата съвета да работят отделно един от друг. Общото между тях да бъде орган, който ще бъде излъчен от двата съвета и ще се занимава с бюджета, общото управление на имуществото и професионалната подготовка и квалификация на кадрите, допълни той.

По думите му в резултат на натрупания опит от изтеклите 7 години, препоръките на ЕК и препоръките на Венецианската комисия, ДПС предлага главният прокурор да не бъде член на Съвета на прокурорите и така няма да може да кадрува. Отнема му се правомощието преглед на законността в цялата прокуратура. Остават му само методическите указания.

Цонев припомни, че България беше осъдена по редица дела за това, че главният прокурор не може да бъде разследван и не е ефективно разследван. Ние въвеждаме способ, който позволява прокурор с над 25-годишен стаж, избран на случаен принцип, по време на разследването срещу главния прокурор той да има имунитет. Когато разследването приключи разследващият прокурор ще има право на избор - да остане в прокуратурата или да бъде назначен за член на Върховния касационен съд, т.е. издигаме го до най-висшата степен на магистратските длъжности.

Йордан Цонев е категоричен, че съдебна реформа не може да бъде направена без конституционна такава.

Той подчерта, че управляващите нямат конституционно мнозинство, но с ДПС мнозинство има и щом има воля за съдебна реформа, представеното от Движението за права и свободи предложение за реформа може да бъде разгледано и дебатирано.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад