Петко Георгиев: Случилото се през седмицата е ключов обрат в противодействието между прокуратурата и изпълнителната власт

Предаване: Панорама, 11.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има определен опит сблъсъкът за определянето на бъдещето на съдебната система да бъде представен като цирк, това каза в "Панорама" журналистът Петко Георгиев.

Извън контекста се вадят елементарни и повърхностни неща от този сблъсък, преувеличават се и върху тях се фокусира общественото внимание чрез участието на по-голямата част от медиите, коментира той.

Случилото се през седмицата е ключов обрат в това противодействие между прокуратурата и изпълнителната власт. Решението на Конституционния съд не просто отваря възможност да се иска преждевременно прекратяване на мандата на главния прокурор и въпросът не е дали министърът ще го поиска в понеделник, в сряда или в петък. Решението на КС показва, че мнозинството от ВСС и главния прокурор или не разбират Конституцията, или я тълкуват, както на тях им е угодно, допълни Георгиев.

По думите му път назад за главния прокурор и за този ВСС няма.

Публицистът и блогър Иван Стамболов - Сула определи събитията от седмицата като неблагоприличие.

Системата, която сме избрали, се нарича многопартийна парламентарна демокрация с разделение на властите, отбеляза той и попита тази система ли искаме да изчегъртаме?

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад