Мисия "Образование": нови цели, проблеми и решения - разговор с министър Сашо Пенов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поводът за срещата с директори на училища от цялата страна в НДК с МОН беше да ги убедим, че те могат да използват един голям публичен ресурс - над половин милиард лева, за модернизация на образователната среда в техните училища, това каза в "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов.

Допълни, че предметът на вчерашната среща е да бъдат обяснени процедурите, че има разлика за участие в тези процедури, за разлика от други средства по оперативни програми, и че процедурата, която е по Плана за възстановяване и устойчивост е за да се участва в нея и не е на конкурентен принцип.

Целевото насочване на средствата е да се изгради т.нар. STEM среда. Това е цялостна философия на обучение, за която са необходими материални средства и материална среда. И тази философия не започва сега, коментира министър Пенов.

Около 1800 лв. трябва да е минималната работна заплата при учителите, така че да им гарантира достойно съществуване. В момента минималното възнаграждение за учителите е 1485 лв. Според Сашо Пенов то трябва да се актуализира заради инфлацията. Служебният министър на образованието призова учителската професия да не се използва за предизборни цели по време на кампанията.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад