На голямата шахматна дъска - България и светът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колко хора и колко столетия наред са се борили за това право ние да можем да гласуваме днес. Лежали са по затвори, умирали са, а и днес има хора, които лежат по затвори за да може да има свобода, каза Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, която беше и първият ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

"Не упражняваме ли това право, току виж пак ни го взели и ще трябва да се борим отначало. Защо? Няма смисъл, нека го използваме." 

Според нея, трябва да се говори постоянно какво е Европа, Европейския съюз, защото идват нови поколения избиратели, граждани, които не си представят, че ти отиваш за виза за да отидеш на екскурзия в съседна държава, защото за тях това е даденост.

"Добре е да се припомня, че това е нещо много скъпо, че това може и да не е така, както виждаме в някои съседни държави, които се стараят да влязат в ЕС. Защото извън материалните придобивки, които са без съмнение, ние имаме свободата да се придвижваме, да си продаваме труда по-изгодно, да избираме къде да се обучаваме." 

За хората в България Европа отдавна се е превърнала в символ. Това са поколения - още Левски и след това всички български възрожденци са говорили за Европата. И тази мечта даваше смисъл включително и на промените в България. Това каза Надежда Нейнски, бивш  дипломат и външен министър от времето, когато официално се сложи началото на преговорния процес за присъединяване на България към ЕС.

"Отделен въпрос е, дали си давахме сметка какво точно представлява Европа, как тя ще промени живота ни. Със сигурност, виждайки как се развиха по-нататък процесите, не сме си давали ясна сметка. "

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад