НАСА изпраща марсохода "Пърсивиърънс" на Червената планета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

НАСА с нова амбициозна мисия към Марс. Днес на борда на ракетата Атлас V към Червената планета ще се отправи новият и свръхмодерен марсоход на Американската космическа агенция. "Пърсивиърънс" трябва да достигне Марс през февруари догодина. Какви са задачите му и кога ще свърши ерата на машините и ще дойде ред и на човекът да стъпи на Марс - отговорите потърсихме от астрофизика д-р Камен Козарев от Института по астрономия на БАН, с когото разговаря Цветелина Йорданова.

"Пърсивиърънс" въплъщава големите мечти и амбициозните цели на създателите си - да разкрие някои от най-добре пазените тайни на Марс. Той е още по-смел, по-способен и по-добре оборудван в сравнение с предишните два марсохода на НАСА - "Спирит" и "Кюриосити".
Д-р Камен Козарев, астрофизик, Институт по астрономия, БАН: Този роувър се използва за изпитание на някои нови технологии, които ще бъдат използвани при следващи мисии до Марс, включително за мисиите с хора. Една от интересните новости е тестването на един дрон, създаден специално за марсианските условия, за неговата рядка атмосфера - той има по-големи крила, с по-големи обороти. Той ще бъде използван, за да се изпита технологията дали работи добре на Марс, но и за да търси цели за самия роувър.

След шест месеца пътуване, роувърът трябва да достигне Марс. При полета на "Кюриосити" светът гледаше със затаен дъх кацането - сравнявано тогава със спускане в ада заради многобройните опасности и високия риск апаратът, натоварен с огромни надежди и очаквания, да се разбие още преди да е стъпил на Марс. Но приземяването на 12 август 2012 година беше успешно и сега НАСА ще използва същата технология.

БНТ: А коя е най- важната му задача?
Д-р Камен Козарев: Той ще трябва да събере проби от скали и почва, които ще трябва да положи на определени места на повърхността на Марс. Планира се в следващи мисии да бъдат изпратени други роувъри, които да съберат тези проби и те да бъдат изстреляни на етапи до Земята. Това ще е нещо много интересно, тъй като досега не е имало проби от Марс, които да са изследват на Земята.
БНТ: Той ще бъде приземен в специална точка на Марс, където се предполага, че е имало вода и надеждите са свързани с търесен на следи от живот. Защо е така?
Д-р Камен Козарев: Да, името на кратера, където ще се приземи, е Джезеро. Това е много интересно място, понеже изглежда като делта на река. Именно там се очаква да е имало някакви алувиални процеси някога и учените се надяват да има останки от предишен живот, както и на микроорганизми, които са живи в момента. Това е изключително ценно и на базата на откритията, които роувърът "Кюриосити" вече е направил, се смята, че има голям шанс да има живот или останки от предишен живот.
БНТ: Изследването на Марс засега е възможно само с машините, които изпращаме. Но колко долаче сме от осъществяването на успешен полет с хора до планетата?
Д-р Камен Козарев: Предстоят още няколко мисии роботизирани, но аз се надявам, че през следващите 10 години ще можем да видим първа мисия до Марс. Както знаете, има много заявки за такива мисии с хора до Марс. За съжаление, технологичните предизвикателства са много, много големи и доста трудно решими в момента. Но аз мисля, че паралелно с желанието ни да стигнем до Марс, да създадем лунна база, за присъствие на човечеството на Луната, ще помогнат това да се случи по-скоро, може би в рамките на 10-15 години.

Марс ни очаква. И когато сме готови, стъпките ще се появат върху червеникавата повърхост до следите от гумите на марсоходите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад