Двойно повече проверки на БАБХ и по-малко нарушения в сравнение с миналата година в заведенията във Варненско

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 

По време на активния туристически сезон инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна извършват засилени проверки на крайбрежните капанчета и заведения за хранене в града и в близките курорти. От началото на юни до сега са направени близо 700 проверки като съставените актове за нарушения са шест.

Най-честите нарушения, които са установили инспекторите са за храни без етикети и с изтекъл срок на годност, както и за обекти, които нямат удостоверение за регистрация по Закона за храните.

Това лято проверките на Областната дирекция са двойно повече в сравнение с миналата заради пандемията. Статистиката показва, че нарушенията са по-малко. Според инспекторите причината е, че собствениците на заведения са станали по-дисциплинирани заради опасността от разпространението от COVID-19 и евентуалното затваряне на техните обекти.

"При проверките се следи за съответствие с нормативните изисквания. Следи се за лична хигиена на персонала, отсраняване на кухненски отпадъци и отработени мазнини. Във връзка със създалата се епидемиологична обстановка тази година се извършват проверки за спазване на противоепидемиологичните мерки", каза пред БНТ д-р Костадинка Маринова от Областната дирекция по безопасност на храните.Санкциите за нарушителите са от 5 000 до 15 000 лева.