Заведенията в сивата икономика няма да могат да се възползват от 9% ДДС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ДДС на бирата и виното по клубове и ресторанти се намалява от 20% на 9% - това решиха депутатите от Бюджетната комисия в НС. Намалената ставка не важи за напитките, закупени от търговски обект. Икономистите Лъчезар Богданов и Георги Вулджев коментираха темата в Сутрешния блок на БНТ.

Основната идея е това да е антикризисна мярка за сектора, който е един от най-тежко пострадалите заради карантината със голям спад в приходите, не толкова да се стимулира потреблението, отбеляза Георги Вулджев.  

"Тази мярка работи само за тези заведения, които имат клиенти. Големият въпрос е върху сезонния международен туризъм - там каквито и мерки да се правят, няма как се докарат туристи, когато има спрени полети, когато има карантини в половината европейски страни, когато хората са уплашени да пътуват. В този смисъл търсим мярка, която няма да реши този голям макропроблем", посочи Лъчезар Богданов.

Липсват ми идеи, включително данъчни, за насърчаване на тези, които ще издърпат икономиката от кризата, подчерта Богданов. И предположи, че част от секторите няма да се възстановят, ще трябва да се свият, някои бизнеси ще фалират, което е неизменна част от икономическата адаптация. Според икономиста трябва да гледаме по-скоро към данъчни мерки, които да насърчават нови инвестиции, нови работни места към сектори, които ще се развиват успешно и които могат да дръпнат икономически растеж.

Намаляването на данъци по принцип е мярка за изсветляване на бизнеса, но ми е трудно да предвидя дали това ще се случи в ресторантьорския бизнес сега, коментира Георги Вулджев.

Лъчезар Богданов посочи трите паралелно действащи мерки за изсветляване на икономиката: намаляване на данъчната тежест и данъчните ставки, разширяване на основата и ефективен контрол, където са тесните места с възможност за измами.

Вулджев поясни, че хубавото при тази мярка с намаляване на данъка е, че заведенията в сивата икономика няма как да се възползват от нея.

Вижте целия разговор във видеото.