Никола Стоянов: Има дерогация, която е дадена на България най-вече заради българските граждани и на българската държава, на българския бюджет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Кампанията на министерство на икономиката за достъпни цени на основни хранителни продукти ми изглежда все едно министерството рекламира промоциите на веригите", каза в "Денят започва" бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов. Той посочи, че липсва контрол, нужни са и законодателни промени, няма гаранции качествени ли са продуктите, които влизат в тази кампания.

"Промоции винаги е имало и сега ще сложим на тези промоции една табелка", каза той.

Проблемът с инфлацията и доходите на хората, според Никола Стоянов, не е решен поради много причини. Цените на горивата са били изпуснати тотално от контрол, най-притеснителен е бюджетът. Инфлацията, по думите му, не е привнесена отвън, тъй като в Европа числата са били много по-ниски.

Никола Стоянов коментира и случая с дерогацията, "Лукойл" и цените на горивата: "При стартиране на военните действия цените на горивата в България рязко се откъсват от цените на суровия петрол, в случая "Уралс", който ние ползваме, т.е. суровината поевтинява рязко, при нас цените се покачват рязко през цялото време, докато ние заварваме 3.50 бяха горивата средно, когато застъпиха служебните правителства. През цялото време при нас спадаше, успяхме до 2.30 да свалим цените, сега отново, когато редовният кабинет идва, се качва, което със сигурност е и една от проинфлационни мерки".

"Има дерогация, която е дадена на България - и заради технически причини, но най-вече заради българските граждани и на българската държава, на българския бюджет.Т.е. При една такава дерогация две неща трябва да се получат от нея. От една страна да имаме ниски цени на горивата и същевременно и при тези цени от 2.20, 2.30 отново заради евтината суровина "Лукойл" Нефтохим Бургас отново реализираше свръх печалби. Второто важно нещо е да се обложат тези свръх печалби", заяви бившият служебен министър на икономиката.

Вижте целия разговор.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад