Нора Кирева: Децата знаят какво е пожарникар, говорим за методическа некомпетентност на съставителите на теста

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемът с въпросната дума "пожарникар" говори за една методическа некомпетентност на хората, които са правили тестовете, това каза в "Денят започва" учителят по БЕЛ Нора Кирева.

Въпросът не е коректно формулиран и зададен. Вината не е на учениците.

Що се отнася до матурите на зрелостниците - там няма някакви забележки. Смущаващи факти има относно съдържанието на втората задължителна матура. "Излязоха разни недъзи по химия и т.н. Притеснено ми е какво ще се случи със седми клас", сподели тя и допълни, че през всичките години, в които се провежда този изпит, има проблеми във формулирането на въпросите, промяна на формата, нова учебна програма по български език.

Кирева се спря и на скалата за оценяване, като каза, че й е трудно да я коментира. "Скалата за оценяване на учениците трябва да се обявява още в началото на учебната година и да не се излиза с контрааргумент, който е смехотворен, че учениците учат за знания, а не за оценки. Нищо подобно. Когато един ученик кандидатства във Франция, доказването на неговите знания става точно чрез оценката от дипломата, а не с точките, които е изкарал", посочи тя.

Допълни, че колегите й, участвали в оценяването, са изпитали голяма трудност, тъй като са работили с точки. "Скалата за оценяване е просто дълбока все още тайна - имам предвид това разбиване на точки през определени интервали в оценки".

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад