Нови противоепидемични мерки влизат сила на територията на София-град от днес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новите мерки влизат в сила със заповед на шефа на Столичната РЗИ. Те станаха ясни още във вторник, бяха одобрени и от здравното министерство. София вече е в тъмночервената зона, това е и причината за затягането им.


От днес спират присъствените занятия в езикови школи и образователни центрове. Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.


Учениците остават в клас, но директорите на училищата трябва да следят заболеваемостта и ако тя се увеличи да преминат към ротация на класовете. Вчера на брифинг на здравното министерство министър Стойчо Кацаров обяви, че ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата.


Кина и театри могат да работят при 30% заетост на местата. Правилото важи и за всички културни мероприятия в София. Танцовите школи затварят. В музеи и галерии се въвежда правилото да се допуска по 1 човек на 8 квадратни метра.


Груповите туристически пътувания също се спират.

Децата до 18 години могат да посещават молове само с придружител. Спират се и тиймбилдингите. Забранено е провеждането на събори и фестивали. Сватби и кръщенета са разрешени с до 15 души на закрито и 25 на открито.
Заведенията ще работят от 7.00 до 23.00 часа. Допускат се до 6 души на маса при спазване на дистанция от 1.5 метра.
Фитнес залите също ще работят с капацитет от 30%. Персоналът е длъжен да носи предпазни маски, а посетителите трябва да спазват задължителната дистанция.


Въвежда се еднопосочно движение на пазарите. Маските за клиенти и продавачи са задължителни. Шефът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев препоръчва, където е възможно, да се премине към работа от дистанция. Маските на всички закрити обществени места са задължителни.


Свижданията в болниците спират.
 
Ограниченията за заведения, кина, театри, фитнес зали, музеи може да отпаднат, ако персоналът разполага със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен бърз тест, който е валиден 72 часа. Другото условие е на тези места да се допускат само посетители, които разполагат със сертификати за преболедуване, имунизация или отрицателен тест.

Мерките ще бъдат променени, в зависимост от ситуацията в София, става ясно от заповедта на Данчо Пенчев.