Председателят на Сдружението на директорите: Педагогическият съвет решава кой как да учи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учениците остават в клас, но директорите им трябва да следят заболеваемостта и ако тя се увеличи да преминат към ротация на класовете. Вчера на брифинг на здравното министерство министър Стойчо Кацаров обяви, че ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата.

В "Денят започва" темата коментира председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51 СУ "Елисавета Багряна” Асен Александров.

"Директорът организира всичко, но педагогическият съвет решава кой как да учи. Учителите знаят какво е състоянието на децата, ако отсъстват в една паралелка 4-5 души, може само 1-2 деца да са ковид подобни състояния, защото според протокола, ако 10% от учениците са в такова състояние от клас, от випуск, от училище, то може да бъде затворено", обясни Асен Александров.

Притесненията според него са, че голяма част от родителите не приемат такива решения на педагогическия съвет. Има и я другата крайност - 10 или 15% от родителите смятат, че ситуацията е опасна и трябва да се мине на онлайн обучение. Комуникацията е трудна, защото са разнопосочни желанията - обобщи председателят на Сдружението на директорите.

Според него има полза от тестовете. Но всички отказват, и учители, и ученици, когато тестовете са инвазивни, когато трябва да се бърка в носа, но когато са слюнчени, повечето са съгласни да се тестват.

Той допълни, че в голямата си част учениците спазват носенето на маски в училище.

Вижте разговора във видеото.