За пръв път в България театър за незрящи на русенска сцена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Уникална по рода си театрална постановка за хора с нарушено зрение ще бъде поставена за пръв път в България на русенска сцена. Премиерата на пиесата "Гара любов”, която ще стимулира всички сетива на публиката, освен зрението, е утре. Експерименталната постановка е проект на русенското сдружение "Стенд Арт” и е подкрепен от Националния фонд "Култура”.

Действието ще се развива в пространството между зрителите, но къде ще бъдат разположени те, творческият екип иска да запази в тайна. Публиката ще преживее спектакъла чрез звуци, гласове, допир и аромати.

"Ние редовно посещаваме театрални постановки, винаги сядаме на първите редове, но нали знаете, разбираме това, което става на сцената само по думите. Мимики, движения, изражения не ги виждаме и не можем да разберем напълно това, което става на сцената”, заяви председателят на Съюза на слепите в Русе Росица Маринова.

"Решихме да предложим едно много по-пълноценно преживяване за незрящите или поне да направим опит за това”, обясни Ивелин Пъшев от сдружение "Стенд Арт”.

"Предизвикателството беше да използваме много различни средства от конвенционалния театър, и откривахме съвсем друг свят за всички нас театрали, както и за аудиторията, която ще дойде да преживее спектакъла. Има осезание, обоняние, 4D експириънс”, допълни режисьорът Ивайло Ненов.

Текстът на пиесата "Гара любов” е написан специално за постановката след поредица от разговори с незрящите хора.

"Въз основа на всички тези наши срещи ние решихме около какво да се завърти тази история, а именно любовта и мястото, където най-естествено могат да се срещнат най-различни истории, това е гарата”, коментира авторът Ваня Георгиева.

"Сегашният проект обединява както драматични, куклени актьори, така обединява зрящи и незрящи, и смятам, че това е замисълът на изкуството – да обединява хората и да гледат в една посока”, каза актьорът Любен Русенски.

Актьорите очакват на премиерата и зрящи хора, но още на входа ще им поставят маски на очите.

"Нашите сътрудници ще ги преведат през пътя до гарата, за да могат те да започнат да стъпват в обувките на незрящите, да могат да усетят и трудностите, а след това и пълнокръвно да усетят заедно с тях този спектакъл, след което ще има и дискусия. Наистина да създадем един малък отрязък от време, в който да няма хора с предимство”, обясни режисьорът.

Автор на оригиналната многоканална звукова среда е композиторът Пламен Мирчев-Мирона. Премиерата ще е в навечерието на Световния ден на белия бастун.

Вижте повече във видеото.