Пазители на демокрацията. Защо Благослав застана на стража

Предаване: Панорама, 29.04.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как може един компютърен специалист да провокира гражданско самосъзнание? Като направи политиката прозрачна и леснодостъпна. 26-годишният Благослав Михайлов казва, че иска да запълни пропастта между политическата класа и българския народ. Затова със своя екип създава дигитална платформа, с която гражданите могат да следят всички думи и действия на партиите и депутатите в парламента. Наричат я "Стража".

"Демокрацията има много тесни разбирания," казва Благослав. "Някои хора виждат демокрацията просто като наличието на избори. Или като народовластие. Защото буквално това означава от гръцки. За мен демокрацията е нещо много по-сложно. Демокрацията за мен е цялостно състояние на обществото, където политиката се движи от мненията и ценностите на гражданите. Нещата не се правят далече от окото на гражданите, не се правят въпреки желанията на гражданите, а се правят именно за да живеят тези граждани по-добре и да имат по-добри възприятия за обществото около тях."

Според него голяма част от хората не виждат българската демокрация като възможен инструмент, с който да направят обществото по-добро. 

"Това за мен е много опасно, защото това означава, че много хора може да спрат да вярват в демокрацията и да търсят например някой авторитарен лидер, който с твърда ръка да реши проблема. Ние сме може би заседнали в този цикъл, че постоянно търсим някакъв спасител. А вместо това трябва да се опитаме да култивираме повече демократични процеси и механизми в нашето общество. Точно това е целта на нашата организация."


Решенията и дебатите на българския парламент са достъпни за обществото през стенограми и други официални източници. Само през април досега, обаче, народните представители са изрекли общо почти 350 000 думи или точно колкото историята на "Европа" от Норман Дейвис. За да не ви се налага да четете 1 300 страници, уеб сайтът на "Стража" ви позволява за секунди да откриете конкретни изказвания и позиции на всички политици.

"Защо реших да се захвана с този проект? Именно защото аз самият осъзнах, че ми е много трудно да се информирам. Именно защото информацията, която човек може да поема ежедневно, е ограничена. Един човек не може по цял ден да чете само политика. Затова има нужда от някакви инструменти, които да синтезират тази информация”, споделя Благослав.

"И тук е много ключово, че нашата платформа не цели толкова да интерпретира, колкото да предостави обективната официална информация в по-лесен вариант. Например с нашата платформа всеки може да види всеки депутат как е гласувал по всеки въпрос или какво е казал. Докато в миналото гражданите трябваше да разчитат просто на медии или да търсят някакви статии в Гугъл. В крайна сметка ние не сме някаква стража, която прави неща от името на народа. Ние по-скоро даваме инструмент на народа да бъде стража. А един стражар какво прави? Той стои, той следи и той пази."


Благослав вярва, че гражданите пазят демокрацията, като оказват натиск върху властта или опозицията, когато не защитават интересите им или не спазват обещанията си. Интернет осигурява поле за подобна критика. От друга страна, самите политици имат интерес гласът им да достигне до повече хора.

"Нашата платформа реално не е насочена само към гражданите, а към двете страни. Ние целим и двете страни да имат по-силни връзки помежду си и да имат стимула да бъдат по-честни една с друга. Много сме радостни да видим, че не само граждани, а и разследващи журналисти откриват интересни неща с нашата платформа и ги разпространяват в социалните мрежи. Ние сме в една различна епоха вече, където социалните мрежи са доминантната форма за осведомяване на хората. Което е нож с две остриета, искам да кажа. Но ние точно затова искаме да пригодим демокрацията към тази нова епоха. Мислим, че именно нашата платформа помага точно за това."

За Благослав и екипа на "Стража" общественото доверие е фундаментално. Платформата държи да бъде напълно неутрална и се издържа чрез дарения. 

"Ние сме казали, че "Стража" завинаги ще се финансира само с малки дарения от физически лица. Това е наша политика, от която не се отмятаме. Досега са пробвали да ни даряват юридически лица и ние сме им връщали даренията. Колкото и да ни се иска да се задържим, им ги връщаме, защото компроментираме ли се по тези принципи, означава, че тази платформа ще се провали. Партиите в България идват и си отиват, но искаме тази платформа да просъществува много по-дълго. Да бъде наистина един достоверен източник за гражданите за години напред."

Във време на война бъдещето изглежда замъглено и несигурно. Но Благослав вярва, че преди всичко българите трябва да възстановят си вярата в демократичните институции.

"Аз лично мисля, че България трябва да остави миналото назад и да продължи напред. Трябва България да се фокусира повече върху бъдещето, което ще изградим, а не върху минали конфликти - независимо дали това е свързано с тоталитарния режим или някакви борби през 90-те.

Това е нещото, което трябва да изоставим - този авторитарен инстинкт - и да се стремим вече да създадем една демокрация, където имаме силни връзки между политическата класа и гражданите, имаме силно гражданско общество. Това е начинът да имаме добра демокрация. Да овластим някого с абсолютна власт, който да промени всичко със замах, никога не води до добри резултати и до това демокрацията да бъде добра. 

България в рамките на моя живот - за тези няколко десетилетия, които, надявам се, ми остават - мисля, че може да стане достойна европейска държава. Надявам се благодарение на моя труд и благодарение на труда на много други хора да направим България едно място, което да е сравнимо с развитите демокрации в Западна Европа."

Вижте във видеото репортажа на Петър Георгиев.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад