Повишен интерес към предмет "Религия" в Благоевград

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бум на ученици желаещи да изучават религия в Благоевградско училище. В основно училище "Христо Ботев" в града, само за три години групите с деца, които изучават предмета като свободно избираем от 2 стават 11. 

Николай Михов завършва Богословския факултет в Софийския университет. По време на практиката си в столични училища той разбира, че преподаването на православната религия е негово призвание. 

Николай Михов - учител по религия: "Първокласниците много ме харесаха и се получи като един малък фен клуб, който с нетърпение очакваше студентите да дойдат при тях и като ни видеха, започваха да ме прегръщат и казваха: господине, искаме да сте си при нас през целия ден и затова реших, че това е мястото, където трябва да бъда."

След три години преподаване резултатът от работата на младия учител вече е налице. Децата, желаещи да учат религия, днес са пет пъти повече. 

Николай Михов:  "Успеха дължа на търпението и постоянството, защото ако няма търпение и човек не бъде постоянно, нищо не се случва…. Почти във всеки час оцветяват - дали ще бъде икона на светеца, който изучаваме, или на празника аз им разказвам обяснявам и когато се сетя нещо различно извън учебния материал им го разказвам и така те научават много повече неща

Родителите на децата отначало подходили със скептицизъм към свободно избираемия предмет. След резултатите от обучението, обаче, подадените заявления се умножавали ден след ден. 

Радка Ризова - директор на 11 ОУ „Христо Ботев“: "Аз се радвам, че децата наистина имат представа какво представлява едно ходене в църквата, знаят за молитвата, познават българските празници и традициии в една друга връзка с другите предмети, но те взети заедно имат много добър разултат стават емпатични, могат и мислят върху добросърдие, все добродетели нужни в нашето общество.

Младият учител се надява да има повече възможности да провежда практически уроци в храмовете. 

Николай Михов: "Бяхме в еленовската църква и тогава децата бяха въодушевени, че влизат в храма, има човек който да ги разведе, да им обясни, видяха какво представляват стенописите на светците, празниците и децата казаха, че за първи път виждат такова нещо, защото в новостроящите храмове няма такива стенописи."
 
Учебникът по религия се осигурява и доставя от Светия синод за цялата страна, а община Благоевград финансира заплащането на учителя по религия. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад