Проф. Александър Маринов за третия мандат: Единственият аргумент на президента е какви са шансовете за формирането на устойчиво и работещо правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Единственият аргумент на президента да връчи третия мандат на БСП е какви са шансовете за формирането на устойчиво, ефективно и работещо правителство. Това каза в студиото на “Денят започва” проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към президента, два часа преди държавният глава да връчи третия, последен проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 47-ия парламент.

Според него твърденията, че големите шансове за формиране на кабинет с третия мандат са свързани с “Демократична България”, не са верни.

“Тук нямам предвид драмите около случая “НЕКСО” от последните дни. Разбира се има един момента, който не може да се пренебергва - потенциалното отражение на развитието на този скандал при евентуално съставяне на правителство в такъв мандат. Това е хипотеза и, според мен, не е сред основните съображения”, подчерта проф. Маринов.

Не е важно какво ще е правителството - коалиция, споразумение, програмна декларация, важно е то да стъпи на ясно политическо споразумение, което да е свързано с отговорност, отбеляза той и допълни:

“Защо президентът предпочете БСП в това отношение, според мен: първо - БСП не заявяват предварителни условия, тоест не казват нищо, което би ги ограничило за формата на това правителство евентуално; второ - през последната година БСП демонстрира диалогичност и готовност за компромиси във всички посоки на политическия спектър; и на трето място - БСП заявя много категорична позиция от гледна точка на социалната политика, на защита на българския парламентаризъм и укрепване на неговата репутация  и нещо, което съвпада до голяма степен с позицията на президента - желанието да се работи за преодоляването на военния конфликт с дипломатически средства - тоест да има някаква разумна граница в ангажирането на България в този конфликт.”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад