Предложенията за извънредния труд - "позитивна първа стъпка" или "антиработнически, робски закон"?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подкрепяме предложението непланият отпуск да се счита за трудов стаж, предвид настоящата ситуация с COVID-19. Това са извънредни мерки с краткотрайна продължителност - първо тя важеше за 2020 година, сега се предлага да се приложи и за 2021-ва. Това заяви в "Денят започва" Мария Минчева - директор на правния отдел на БСК, в разговор за бюджета за следващата година.

"На хората им се налага да ползват неплатен отпуск, след като са използвали всички останали възможности. Най-нормалната човешка реакция е работодателите да изразят подкрепа за своите работници", каза тя.

По думите й така се запазват правата - и трудовия стаж, и осигурителния стаж. В Кодекса на труда се предвижда до 30 дни неплатен отпуск в една година, но правителството удвои този срок, предвид извънредните обстоятелства, добави Минчева.

Според икономическия съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова тази мярка е единствено в полза на осигурените лица.

"Защото има проблеми със събирането на достъчен осигурителен стаж, така че човек да може да се пенсионира впоследствие... Тоест тази държавна гаранция за хората в неплатен отпуск е от полза на работещите, особено като се има предвид, че те са принуждавани от работодателите си да взимат неплатен отпуск, въпреки че по закон само по тяхна инициатива може да става това", поясни тя.

Мария Минчева припомни, че внесеното в парламента предложение за промени, свързани с извънредния труд, предвижда по договорка на браншово ниво - между работодатели и синдикати, да може да се увеличава размера на извънредния труд.

"Тоест това става единствено по съгласие от двете страни", подчерта тя.

Според нея законовата забрана на извънредния труд и възможността да се прилага по изключение създава условия за "нарушения, за укриване на доходи, до невъзможност на работодателите да плащат".

"Така че за нас това е една много позитивна първа стъпка", заяви Минчева.

Ваня Григорова реагира, че "извънредният труд се отразява изключително негативно върху здравето на работника".

"Това е причината ние да се съпротивляваме срещу тази "наша възможност" да договаряме по-лоши условия на труд. Отбелязваме, че колективното трудово договаряне по принцип е възможно за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Това, което се предлага в момента от управляващите и е на второ четене в Народното събрание, е антиработнически, робски закон, които не бива да се приема", категорична беше тя.

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад