Замърсяването на въздуха е с фини прахови частици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера сутринта бяха отчетени високи нива на замърсяване на въздуха. 9 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда регистрират концентрации на фини прахови частици над нормата. Колко е чист въздуха, който дишаме? Стела Илиева е в една от измервателните станции на РИОСВ в София. 

Тодорка Петкова от Изпълнителната агенция по околна среда коментира данните за цялата страна за периода от събота до понеделник. Днешните данни ще излязат по-късно и ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията.

През почивните дни и понеделник се набюдава покачване на средната денонощната стойност на фини прахови частици. Максимално измерената концентрация в събота е 1,3, на следващия ден - 1,5. На 14, събота, нормата е превишена в 5 населени места, на 15 - в 8 населени места, на 16 ноември - в 9.

В понеделник заради мъглите и температурната инверсия започва покачване на максималните концентрации за фини прахови частици, като вече е 1,8 пъти над нормата, съобщи Тодорка Петкова. Такива са регистрирани в София, Пловдив, Видин.

"С настъпването на отоплителния сезон започват да се изгарят в домакинствата въглища и дърва, и като се има предвид, че на много места се изгарят и нерегламентирано отпадъци, съответно това влияе върху качеството на въздуха по отношение на фини прахови частици, както и мъглата и инверсията влияят", поясни специалистката.

За този период от събота до днес няма повишени други показатели за качеството на въздуха, освен фини прахови частици.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад