Студенти по медицина влизат в Ковид отделенията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Асоциацията на студентите по медицина договориха с Министерство на здравеопазването условия, при които да бъдат наемани на работа в Ковид отделенията. 

Студентите са наемани на трудов договор с основна заплата и към нея държавната премия за служители в медицината на първа линия в борната срещу ковид - 1000 лв. плюс основна заплата, каза в "Денят започва" Стоян Ганев, студент по медицина в СУ. Студентите на място ще уточняват графика, по който ще работят.

"Важно за нас е, че тези хора ще бъдат осигурени срещу трудови злополуки, от гледна точка на лични предпазни средства и осигурени спрямо закона за това, че се излагат на риск", отбеляза Стоян Ганев.

"Коментирахме с Министерството да успеем да гарантираме обучение на студентите преди да влязат или по време на самата практика, която извършват, като обучението ще бъде и теоретично - как да се справят добре в инфекциозна среда и как да поддържат добра лична хигиена и да пазят околните, както и практическо (обучение) как да извършват задачите в самото отделение", допълни повече за условията на работа Теодора Делчева от Асоциацията на студентите по медицина.

Има желаещи да се включат студенти, няма посочени изисквания за завършен определен курс, от днес се предлагат места за цялата страна. Има спешна нужда от помощ за Свищов и Ловеч, вече има по един кандидат за тези градове. Всеки един студент ще работи под наставленията на лекар или медицинска сестра. Ще помагат за обгрижване на болния, за взимане на PCR проби, след преминаване на подходящо обучение. 

"Има хора, които се притесняват, зашото живеят с възрастните си родители, но студентите по медицина сме достатъчно смели и има достатъчно доза себеотрицание, за да могат да се включат в борбата срещу Ковид", завви Стоян Ганев.

Според студентите включването на първа линия предлага натрупването на един уникален опит, Стоян Ганев го оценява като много стойностен, самият той помага във ВМА.

Опитваме да договорм с университетите те да отчитат времето, прекарано в Ковид отделенията като учебна дейност, повечето университети в момента са на хибридна или изцяло дистанционна форма на обучение, което дава възможност добре да се съчетаят учението и практиката, посочи Теодора Делчева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад