Какви проблеми среща един медик, лекуващ се у дома?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Анестезиологът доктор Тодор Маринов преди 9 дни се самокарантинира, след като усеща симптоми на COVID-19. Два теста го потвърждават. Специалистите от РЗИ все още обаче не са му издали предписание. Как се справя човек, когато е сам и под карантина, без предписание от здравните власти?

БНТ: Доктор Маринов, заварваме ви в къщи, под карантина. Разкажете ни какво се случи, как разбрахте, че сте положителен, тръгвате след това по едни мъки, по които минават всички пациенти?

Доктор Маринов: Разбрах, че съм положителен защото развих симптоматика, вдигнах температура, заболя ме гърло, започнах да кашлям и реших, че е COVID, тъй като в момента няма грипна вълна. Направих си тест антигенен, бърз тест и той разбира се беше положителен, след което направих и ПСР, който съответно да го потвърди.

БНТ: Как се случи карантинирането при вас? Самокарантинирахте ли се или от РЗИ ви изпратиха предписание за това?

Доктор Маринов: Никой нищо не е изпратил, нито имам някаква връзка със съответната инспекция, нито някой ми се е обадил, което е до известна степен проблем. Ти се изолираш, всеки здравомислещ човек ще го направи с цел да не постави под риск останалите хора, но въпросът е, че това е важно след това за всеки работещ човек за получаването на болничния лист съответно от личния лекар, който за да издаде въпросния болничен лист той трябва да има номер от РЗИ, който ти трябва да получиш с предписанието от РЗИ, което до момента вече 9ти - 8ми ден никой не се е свързал с мен.

БНТ: Как се случва всичко, пазаруване, покупка на лекарства?

Доктор Маринов: По-големият проблем е с лекарствата.

БНТ: Когато сте под карантина как се случва това?

Доктор Маринов: Ако нямаш рецепта, нали знаете, че няма да ви продадат тези препарати.

БНТ: Вие самият сте лекар, кой обаче проследява вашето заболяване, има ли някой, който да провери вашето състояние, дали се влошавате, дали се подобрявате? дали лечението, което правите действа?

Доктор Маринов: Никой не проверява, аз сам си се следя.

БНТ: Какъв е въпросът, който бихте задал на министъра на здравеопазването?

Доктор Маринов: Бих попитал, ако може, има ли разлика в карантинирането на контактните медицински лица и останалите хора. Тъй като министърът издаде заповед, след това той каза след приключване на съответната карантина не се изисква правене на PCR потвърдителен, а съответното лице може да бъде върнато на работа, като за болниците обаче това не е така, в смисъл болниците изискват да се върне на работа персонала, когато даде отрицателен PCR тест, а знаете, че понякога има вероятност да не е все още отрицателен, което не означава, че човекът е контагиозен и може да предава заболяването, но вече знаете, че настъпва проблем с издаването на нова карантина, колко време е тая карантина, дали тя е 7 дена или 14 дена, отново говорим за болничните от личните лекари, които не знаят изобщо какво да направят. Аз съм питал и личен лекар какво правим ако след тези 14 дена тестът ти е отново положителен и тя ми отговаря и казва, ами не знам, РЗИ трябва да ти кажат какво да се прави, а аз ви казвам РЗИ не е направил никаква връзка с мен.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад