Проф. Герджиков: Нека елитът да управлява държавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият служебен кабинет почва твърде амбициозно. От него се изисква да направи много и той може да го направи, това заяви в "Денят започва" проф. Огнян Герджиков.

По думите му служебният кабинет има и капацитета да направи много полезни неща, защото неговият състав е много добре подбран.

Проф. Герджиков обърна внимание на факта, че служебният министър на икономиката Кирил Петков се е фокусирал върху работата на ББР, която е търговска и е създадена да насърчава дребния и средния бизнес. Оказва се, че банката е отпуснала 1 млрд. на 8 големи фирми. "Следователно това не е нормално и редно. Очевидно банката напуска полето, за което е създадена. Трябва една ревизия."

Проф. Герджиков се съгласи, че подготовката на изборите е най-важна за един служебен кабинет, но този кабинет трябва да следи и страната да не изпада в криза. Бизнесът трябва да работи и трябва да се прави необходимото да няма административен рекет.

Проф. Герджиков оцени като по-добър служебния кабинет на президента Радев от онзи, в който той самият беше служебен министър-председател.

"Президентът Радев е натрупал опита, видял е по-голямата палитра и е намерил много силни кандидати - хора, възпитаници на Харвард, което само по себе си показва много високо качество. Имаме нужда от такива. Ние имаме не много голям елит, но го имаме. Нека този елит да има възможността да управлява тази държава", коментира той и прогнозира, че управлението на кабинета може да бъде и по-дълго, защото няма как да знаем дали следващите избраници ще съумеят да направят кабинет, който очевидно ще трябва да е коалиционен.

Герджиков допусна още избори до края на годината. Той  отбеляза, че българският парламент по традиция не работи добре. Парламентът произвежда голямо количество брак и това е голямото нещастие за България.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад