Владимир Иванов, ДКСБТ: Ставаме все по-нормален пазар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поскъпването на слънчогледовото олио се дължи на липсата на суровина, заради лошата реколта от 2020 година. Възходящ тренд на цената се наблюдава от август насам - имаше първо покачване до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро. Това обясни в студиото на "Денят започва" Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му на международните борси се наблюдава "денивелация близо 1 000 долара, което никак не е малко".

"Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта", отново подчерта той.

Според него се очаква още един постъпателен тред, но поскъпването няма да е значително заради прогнозите за доста добра реколта.

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка цената на труда рязко се е покачила.

"На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна", обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нарастнали с повече от 70%.

За поредна година се отчитаме, че по време на празниците пазарът остана спокоен, което сочи, че "става все по нормален пазар", продължи Иванов коментара си.

Какво каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад