Проф. Константинова: Трябва да се стремим към управляема инфекция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това към което ние трябва да се стремим е една стабилна ситуация с един управляем вирус. Това каза проф. Радостина Александрова от БАН в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".


"Зелените коридори вдъхват глътка надежда и опитимизъм. Международната база данни за ваксинирани показва, че на 6 май, например, на всеки 100 души в световен мащаб са били разпределени по малко над 15 дози ваксини, като това не е равномерно разпределено в световен мащаб. В Европа е 33, 27 е в ЕС. България е с малко под 13 дози на 100 души към същата дата", допълни проф. Александрова", сподели още проф. Константинова.

 

"В момента се смята че 80 процента от хората трябва да придобият имунитет, за да можем да стигнем до колективния имунитет, когато толкова много хора ще са защитени, че дори и да се появи заразен човек около него няма чувствителни индивиди да поемат щафетата и да я предават нататък. Трябва да се стремим към управляема инфекция", обясни още проф. Константинова.

Според нея Индия е урок за всички нас и предупреждение да не пренебрегваме вируса, защото в края на миналата година там са решили, че са стигнали до колективен имунитет, което очевидно е притъпило вниманието на хората.

Целият разговор може да видите във видеото.
 

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад