Проф. Михайлова: 7 до 10 дни, след започване на консултациите, ще има яснота за състава на кабинета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Консултациите за съставяне на правителство започват, след като бъде свикано Народното събрание. Така е предвидено в Конституцията, това обясни в "Денят започва" преподавателят по конституционно право в НБУ проф. Екатерина Михайлова.

Тя допълни, че народните представители трябва да се закълнат и да встъпят в длъжност. След това трябва да бъде избран председател и зам.-председатели. Следващата стъпка е да приемат правила, по силата на които да сформират парламентарни групи.

Практиката е председателят на Народното събрание да бъде от най-голямата парламентарна група, но има и изключения, коментира проф. Михайлова.

В тази конкретна ситуация всички с интерес ще следим кой ще бъде председател на парламента, от което ще можем да разчитаме бъдещи действия, т.е. бъдещи политически конструкции.

Тя посочи, че това е официалният път, който се извървява, преди да започнат консултациите за правителство. Неофициалните консултации обаче започват, когато станат ясни имената на народните представители.

Проф. Михайлова отбеляза, че в рамките на 7 до 10 дни, след започване на консултациите, ще има яснота за състава на правителството. На Борисов ще бъде сложно да избере ръководство на парламента.

Тя коментира и представянето на десните партии на парламентарните избори.

При десните има състезание, няколко членуват в семейството на Европейската народна партия. За дясното претенцията е голяма, но по-големите проблеми са в лявото. Аз намирам своето дясно представителство в момента в парламента", каза още проф. Екатерина Михайлова.

Вижте целия разговор във видеото.